Guds design i naturen for barn

Episode 1

I Episode 1 skal vi begynne vår reise. Du får være med å konkurranser, dagens challenge og en tur-video. I dag er vi hjemme hos meg og pakker. Jeg håper du har lyst til å bli med!
Tema i dag: Hvordan er virkeligheten?
Reisehilsen fra Chris

Episode 2

Forrige gang hadde vi med et forstørrelsesglass for å snakke om at vi kan oppdage virkeligheten. I dag skal vi snakke om hva som er sant her i livet, og du skal se at noen er litt forvirret.
Vi skal så klart ha dagens challenge og en konkurranse, så vær beredt!

Episode 3

Det finnes en del ting som er som du selv vil. Du kan bestemme hva slags klær du vil ha på deg, eller hva du vil ha til frokost. Men du kan ikke bestemme om jordkloden finnes, eller om solen er til. Vi har allerede oppdaget av virkeligheten er som en er, og at vi kan oppdage den. Dersom vi beskriver virkeligheten rett, sier vi noe som er sant.
I dag skal det handle om noe som er sant om universet: Nemlig at det utvider seg stadig. Det betyr ikke at jordkloden stadig blir større, men at stjernene og planetene stadig er lengre og lengre fra hverandre.
Dette betyr at universet før var mindre. Og mindre. Og så, når man spoler tilbake så lenge som det går an, så hadde universet en begynnelse.

Vet du hva en "årsak" er? Det er en grunn for at noe skjer. Og universet trenger en grunn for å starte - mer om det i denne filmen!


Episode 4

Vi har funnet ut at universets begynnelse er en mega-pekepinne på at Gud har skapt verden. "BigBang", som noen sier (etter Fred Hoyle), betyr at verden starta. Alt som starter må ha en årsak, en grunn, til at det starter. Og den årsaken må være større enn verden, utenfor verden, meget sterk, meget smart og den må være til før verden starta. Med andre ord er Gud en meget god kantidat.
Men hva har et papirfly å gjøre med saken? Finn ut selv!

Episode 5

De fleste barn lærer på skolen at de første levende cellene oppstod i havet, og at de ble til alt av liv vi ser i dag. En mann som het Charles Darwin skrev om det i 1859, over 150 år siden.

Men hva sier virkeligheten og det vi finner ut i vitenskapen i dag? Stemmer det? Eller er dyrene, plantene, sommerfugler og elefanter designet? La oss se på saken!

Episode 6

Hvordan blir en musefelle til? Jo, man må ha et brett å bygge den på, så må man ha forskjellige metallbiter, agn og en måte å sette dette sammen på.
Funger felle med bare brettet? Nei. Faktisk, hvis bare 1 del mangler - funker den ikke. Den kan ikke brukes før den er helt ferdig designet og bygd.
Slik er det med mange ting i naturen også - de kan ikke ha blitt til litt og litt. Se selv!

Episode 7

Har du noen gang funnet en fossil? Det er gamle forstenede benrester som ligger på eller i bakken. Fossiler forteller oss noe om hvordan dyr og planter var før i tiden, og hvor de kommer fra.
Mange skolebøker sier at fossilene viser at alle dyr har blitt til med små endringer over lang tid. I så fall må vi finne mange små endringer fra en type dyr til en annen type. Men hva viser virkeligheten oss? La oss ta en titt!

Episode 8

Har du noen gang hørt at mennesker kommer fra apene, eller nærmere sagt primater (enkle aper)? Det betyr i så fall at mennekset ikke er spesielt skapt ved Gud, men har utviklet seg fra et dyr. Er det sant? Et eksempel som ofte blir dradd frem er en primat som de kalte "Lucy", et jentenavn - men er det en halveis-jente, eller en ape? La oss ta sjekke med virkleligheten.